Kuinka tulkitsen silmälasireseptiäni?

 • Silmälasireseptisi sisältää kaikki tarvittavat arvot ja tiedot, joita tarvitset silmälasitilausta tehdessäsi. Reseptit voivat erota toisistaan riippuen siitä millä optikolla olet käynyt. Silmälasireseptissäsi tulee näkyä seuraavat perusarvot:

  Voimakkuus/power/sphere/sfäärinen voimakkuus
  Miinusarvot viittaavat likitaittoisuuteen ja plusarvot kaukotaittoisuuteen.

  Cyl/Sylinteriarvo
  Ensimmäinen hajataittoisuuden korjaamiseen liittyvä arvo, sylinteriarvo, mittaa astigmaattisuuden eli hajataittoisuuden määrän. Huom! Sylinteriarvon näyttävä luku ilmoitetaan useimmiten negatiivisena, mutta jos reseptissäsi oleva sylinteriarvo on merkitty positiiviseksi, valitse positiivinen arvo.

  Ax/Axis/Sylinterin akseli
  Toinen hajataittoisuuden (astigmatismi) korjaamiseen tarvittava arvo ilmaistaan astelukuna ja se kertoo hajataittoisuuden sijainnin silmässä. Axisarvo kertoo mihin suuntaan taittovikaa korjataan. Jos sinulla ei ole astigmatismia (hajataittoa) jäävät sylinteri ja akseliarvot tyhjiksi.

  Lisävahvuus/ADD
  Arvo liittyy ikänäön (presbyopia) parantamiseen, sitä käytetään moniteholinsseissä. Lisäarvo on kaukovoimakkuuden ja lukuvoimakkuuden ero diopteriyksikköinä.

  Silmäväliarvo/PD/KV
  Ilmoittaa pupillien etäisyyden toisistaan millimetreinä. Se näyttää linssin optisen keskipisteen oikean paikan. Silmälasien tilauslomakkeelle esitäytetty arvo (32) on vakioarvo, joka toimii useimmiten hyvin. Jos reseptissäsi ilmoitetaan silmävälille vain yksi arvo (esim. 60), jaa tämä luku kahdella. PD 60 tulee täten ilmoittaa seuraavasti: PD 30 (vasen silmä = OS) ja PD 30 (oikea silmä = OD). Jos PD-arvo on ilmoitettu kahtena lukuna, esim. 66/63, on ensimmäinen arvo tarkoitettu kaukolaseille ja toinen lähilaseja varten.

  Vapaa visus Ilmoittaa näkösi tarkkuuden ilman korjausta eli sen, kuinka hyvin näet ilman silmälaseja.

  Korjattu visus Ilmoittaa näkösi tarkkuuden korjauksen kanssa eli sen, kuinka hyvin näet silmälasien kanssa.

 • Saitko vastauksen kysymykseesi??

    

  Mitä tietoa kaipaat?